A kecsketej

 
A kecsketej színe fehér, zöld takarmányozás esetén sem sárgás, mert a sárgás színt adó karotint a kecske "A"- vitaminná átalakítva jelenik meg a tejben. Az "A -vitamin hiányt, egyes esetben a kecsketejjel pótolhatjuk mert 4-500 %-al többet tartalmaz mint a tehéntej.

Kecsketej Nagyrédei kecskefarmA nagy "A" -vitamin tartalmú kecsketej fogyasztása,. minden olyan esetben előnyös, amikor az "A" -vitamint biztosítani kell. Az "A" vitamin hiánya károsítja a hámsejteket, s ezáltal a szervezet fertőzésre hajlamosabb lesz.

A nagy "A" -.vitamin tartalmú kecsketej fogyasztásával csökkenthető a vesekőképződés, az ivarmirigyek mûködésének zavara, a terhesség korai szakaszában az embrió felszívódása, később a magzat elhalása és az elvetélés.
A kecsketejben lévő "A" vitamint mint természetes alapú vitamint, úgy kell tekinteni, hogy fogyasztása veszélytelen, míg a gyári készítményû túladagolása súlyos veszélyekkel jár. A tisztán nyert kecsketej íze kellemesen telt. Szaga tiszta, állománya tehéntejnél sûrûbb.

A tejszínből készült vaj - faggyúszerûen fehér - színû. E termék nagy "A" - vitamin és más "biosz" anyagainál fogva, kiváló szépségápoló és számos betegség esetén gyógyító hatású.

A kecsketej kazeinben szegényebb mint a tehén, mint a juhtejnél. A kecske teje a tej allergiát kiváltó fehérje komponenst nem tartalmazza, ezért azt a tej allergiások is veszély nélkül fogyaszthatják.

A kecsketej kazeinje abban is különbözik a tehénétől, hogy a gyomorban sokkal kisebb pelyhekben csapódik ki, mint a tehéntej kazeinje. Ez oknál fogva a kecsketej kazeinje jobban emészthető mint a tehéné. Zsírja olyan apró zsírgolyócskákból áll, mint az anyatejék, ezért nehezen fölöződik, de jól emészthető.

A Luxemburgban megrendezett "Tejfehérje 84" Kongresszuson Hambraus, West, Lemon, és Raiha előadásaikban arra hívták fel a figyelmet, hogy az anyatej pótlása esetén az előzőekben ismertetett tényezők mellett vegyük figyelembe az anyatejben található más hatóanyagokat is. Ezekben az anyagok az egyes állatfajok teje nagyon különbözik egymástól. Így pl. a tehéntejben sokkal kisebb koncentrációban van mint az anyatejben a lizozim , az antivirális anyagok, a bifidusz faktorok, az ellenanyagok, a növekedési faktorok és a szállítási feladatot segítő transzferin. Tehéntej nem tartalmaz elegendő taurint sem, ami pedig alapvető fontosságú a gyerekek fejlődése szempontjából.

Ezek az anyagok a savófehérjéhez kötődtek, ill. azokkal szoros összefüggésben vannak. Mivel a kecsketej savófehérjékben gazdagabb mint a tehéntej, ezért ezekből az anyagokból többet tartalmaz. E tényezők összessége teszi a kecsketejet a tehéntejnél alkalmasabbá az anyatej pótlására. A történelmi hagyományok is a kecsketej jótékony hatásáról adnak számot, amit röviden a következőkben ismertetek: a törzsfejlődés csúcsán álló ember, már az ősidőkben felismerte a kecsketej hasznosságát. A görög mitológia szerint Zeuszt is kecsketejjel nevelték. A nagy görög természettudós és orvos Hippokratész is fontos szerepet tulajdonított a kecsketejnek. Különböző megbetegedések gyógyítására, az anyatej pótlására, és kiváló szépségápolóként is számon tartották.

A XV. században élt nagy francia orvos és jövendőmondó Paracelsus is kiemelt jelentőséget tulajdonított a kecsketej gyógyító hatásának. Magyarországon 1645-ben találkozunk első ízben a kecsketej gyógyító hatásának leírásával. Pethe Ferenc 1814-ben írja, "minden bétsi asszony jó tudja, hogy a szárazbetegség gyógyítására legjobb a kecsketej". Ezt a felismerést hasznosították az antibiotikumok felfedezéses előtt, ennek megfelelően a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészeteket tartottak fenn. Rodiczky 1905-ben azt írja, hogy "a tüdőszanatóriumokhoz tartozó kecsketenyészetek a többlet tejet üdülőkben és gyógyfürdőkben mint gyógytejet értékesítik".

XIX. században igen elterjedt a dadás helyettesítése kecskével. Krenedits (1900) a következőket írta: "egyes gyermekorvosok azt mondják, hogy a kecske a legjobb szoptatós dajka, mert a teje ragadós, betegségeket nem okoz, és feleslegessé tesz minden pótlékot, mesterséges táplálását, sőt a dajkatartás kellemetlenségeitől is megkíméli a családot: okos állat, hamar megszokja a dada szerepét és duzzogás nélkül teljesíti feladatát".
A XIX. század végéig reggel frissen fogyasztott tejsavó-kúra általános volt a felső-bajorországi Német Királyi Fürdőben. Ma a kecske tejsavó a legdrágább francia kozmetikai cikkek alkotója. A kecske tejsavót nemcsak gyógykezelésre, és szépség ápolásra használják, hanem teljes értékû üdítő ital is lehetne, amit ízesítéssel közkedveltté lehetne tenni.

Egészségére!

e-mail icon Facebook icon