Bemutatkozás


A Nagyrédei Kecskefarm a Mátra hegység déli lábánál, gyönyörű természeti környezetben, rét mellett, erdőtől, horgásztótól 200-300 méterre található. A település életét meghatározza a szőlőművelés és bortermelés. A kitűnő adottságok mellett a több évszázados hagyományoknak, a szőlősgazdák aprólékos gondoskodásának is köszönhető, hogy a mátraaljai történelmi borvidék jelentős borászata is itt található.

Nagyrédei Kecskefarm, kecskesajtCsaládi gazdaságunkat 1995-ben kezdtük építeni. Célunk egy természetközeli életmód kialakítása volt. Ökogazdaságunkban az állatok tartása, takarmányozása illetve a sajtkészítés technológiája mentes a mesterséges anyagoktól, így az előállított sajt, kecskehús magas biológiai értékű, értékes élelmiszer.

A vidék egyedisége a vulkanikus kőzetben rejlik, ezáltal a legelő ásványi anyagokban gazdag, így érjük el a sajtok egyediségét. Saját recept alapján tufapincében érleljük. Félkemény, lágy, krémsajt, füstölt, és olívaolajban érlelt sajtokat készítünk többféle ízesítésben.
Az érlelést befolyásolja a pince hőmérséklete és páratartalma. Fontos a sajtok érési folyamatának napi ellenőrzése.

Kézműves sajtkészítőként fontosnak tartom a minőségi takarmányt, a feldolgozásra kerülő tej ellenőrzését és a higiéniai előírások betartását.

1998-tól a falusi vendéglátás keretén belül különböző rendezvényeket szervezünk gyermek-, és felnőtt csoportok részére, sajtkóstolással, kemencés programokkal (Kecskepásztor lakomája.) 2014-ben már kilencedik alkalommal rendezzük meg a húsvéti hagyományokra épülő sajtnapokat.

A Szent Imre Borlovagrend tiszteletbeli tagjaként különös hangsúlyt fektetek a sajt és a bor gasztronómiai kapcsolatának erősítésére. 2001 óta a Mátrai Borút tagjaként részt veszek a borturizmusban. Egy jó borkóstolásnál nélkülözhetetlen a finom sajtok megízlelése is, de egyéb elkészítési módja is ismert. Nagyon sokféle ízletes étel, saláta készülhet a kecskesajtból.

Várok szeretettel mindenkit a kecskefarmon, hogy megízlelje a sajtokat és finom étkek, borok mellett egy kicsit átérezze mit jelent a természetközeli életmód.

Sánta Judit
kézműves sajtkészítő, kecskefarm tulajdonos

e-mail icon Facebook icon