Gasztrofarm a Mátra déli lábánál

A Nagyrédei Kecskefarmot 1995-ben azzal a céllal hozta létre Sánta Judit és családja, hogy népszerűsítse a természetközeli életmódot, és a gazdaságban egy mesterséges anyagoktól mentes, sajtkészítő technológiát alakítson ki. A tulajdonosok 1998 óta lágy-, krém- és félkemény sajtok készítésével is foglalkoznak.

A kecsketejből készülő sajtok egyedisége a térség vulkanikus kőzetein fekvő, ásványi anyagokban gazdag legelőknek és a tufapincében történő érlelésnek köszönhető.

A termékek minőségét a Kecske Világszövetség is elismeri, hiszen a farm számos versenyen is szép eredményt ért el, és elnyerte a Földművelésügyi Minisztérium „Hagyományok-Ízek-Régiók” védjegyének használati jogát is.

A falusi vendéglátással is foglalkozó ökofarm gyakran ad otthont sajtkóstolásnak és további programoknak. Az ökogazdaság 2001 óta tagja a Mátrai Borútnak is, tulajdonosai nagy hangsúlyt fektetnek a bor és a sajt különleges kapcsolatának bemutatására.

Az évtizedek óta tartó üzemelés miatt az ökofarm korszerűsítésre szorult, ezért a tulajdonosok 2017-ben elindultak egy uniós pályázaton, amelyen 4,74 millió forint támogatást nyertek az istálló fejlesztésére, új eszközök beszerzésére.

https://europa.eu/investeu/projects/nagyr%C3%A9de-goat-farm-modernises_hu

e-mail icon Facebook icon